Familjegenologi

Sporten av Brazilian Jiu Jitsu är både fysiskt och mentalt krävande. Faktum är att många hänvisar till jiu jitsu som fysisk schack! Det fina med den här sporten är att man kan ha de mest begåvade fysiska egenskaper, men det är fullt möjligt att slå av någon som förstår mentala spelet.

I början av 1990-talet, kan en utmärkt illustration av detta ses i Royce Gracie och hans jiu jitsu matcher. Han var alltid den mindre och mindre atletisk kille, men han slutade med att vinna UFC 1, 3 och 4. Det var otroligt, och det var uppenbart att han hade förmågor som hans motståndare inte kunde besegra.

 

Men vad betyder det för dig?

Det mentala spelet är lika viktig som den fysiska. Förstå vad du är bra på och vad du behöver arbeta med. Vet de din motståndare också. Lägg ut din jiu jitsu plan som kommer att gynna vad du är bra på och lever på vad din motståndare är dålig på. Sedan allt du behöver göra är att få det att hända.

Till exempel om du är inte stor, men är snabba, vill du inte att få under en kille som är enorm. Om du väger en hel del, kommer du vill dra nytta av detta när du är på toppen av din motståndare. Om du har utmärkta arm bar inlagor, bör du fortsätta göra dem och få dem dit där de är oslagbar.

Men vill du inte göra misstaget att tro att du bara bör koncentrera sig på dina styrkor. Din jiu jitsu foundation bör alltid vara så brett och djupt som möjligt så att du förstår den fulla vidden av din konst. Använd i stället detta som en drivkraft för att faktiskt tänka på hur du närmar konkurrens och levande träning. Genom att utnyttja din mentala färdigheter, kommer du att få en stor fördel över en hel del av dina motståndare.

Mitt råd till dig är att skriva ner på ett papper: vad du är bra på, vad du behöver för att förbättra, och de två teknikerna du tänker utvecklas. Nu övar de två du vill arbeta med. Och efter varje rulle, se vad som faller under dina styrkor och svagheter. När dessa är nedskrivna du är engagerad, så håll dig ansvarig för att arbeta på dem.